5 minuutjes met Elias

Afgelopen maandag hield ik tijdens de WEMEP conferentie een kort interview met Ton Elias. In de oude Tweede Kamer sprak meneer Elias de delegatieleden van de West-Europese MEP-conferentie toe. Na zijn speech rende ik er met mijn microfoontje achteraan om nog snel wat vragen te kunnen stellen. Hij had niet heel erg lang de tijd, maar er is genoeg gezegd om een kort artikel over te schrijven.

 

Zoals jullie misschien wel weten is Ton Elias journalist geweest, en -waaraan hij mij herinnerde- ondernemer, voordat hij de Tweede Kamer inging. Alle drie even leuk, zei meneer Elias; "Als kamer lid heb ik de afgelopen negen jaar vooral dingen echt voor elkaar proberen te krijgen. Ondernemer zijn was erg nuttig omdat ik toen goed kon zien hoe de overheid zich opstelt tegenover burgers, dat is soms erg onredelijk. Als journalist vond ik interessant om de macht te volgen, maar terug naar de journalistiek? Dat denk ik niet. Ik ben tenslotte 62, misschien ga ik het wel wat rustiger aan doen."

 

"Ondernemer zijn is erg nuttig. Dan zie je hoe ongelooflijk onredelijk de overheid zich vaak opstelt tegenover burgers."

 

Verrast door wat hij aantrof in de politieke wereld was Ton Elias niet. "Ik wist vrij precies wat ik kon verwachten. Er komen vaak dingen voorbij waar je het niet eens mee bent binnen een fractie, maar je moet dan toch een gezamenlijk standpunt innemen. Soms moet je dan even slikken, maar je moet ook voor je eigen ideeën kunnen opkomen. Dat is tot nu toe ook altijd goed gelukt." Als gouden tip geeft Elias mee dat je niet bang moet zijn om echte discussie te voeren. "Op het scherpst van de snede discussiëren, het elkaar lastig maken door je feiten en argumenten goed te kennen." Met deze woorden sloot Ton Elias het interview af en snel liep hij door naar zijn volgende afspraak.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.